تعداد بسیار زیادی از جوانان کشور ما این روزها، رویای بازیگر شدن و ایفای نقش در سینما یا تئاتر را در سر می پرورانند. اما چگونه می توانیم بازیگر شویم ؟
صبور باشید و مطلب را به دقت تا انتها مطالعه کنید، زیرا در هر بخش نکته مهمی را بررسی خواهیم نمود.
آموزش بازیگری برای تازه وارد ها
شاید برای اکثریت شما این سوال در ذهنتان پیش آمده باشد که چگونه باید برای شروع درس و آموزش بازیگری آماده شد؟ در اینجا ما کنارتان هستیم تا به شما توضیح دهیم که آموزش بازیگری را با چه چیزهایی باید آغاز کنید و خودتان را برای جنگیدن در میدان چه نبردی باید تمرین دهید.
قدم اول کلاس بازیگری
شما همیشه خواستار این بودید که یک بازیگر شوید و این رویای کودکی شما بوده و تصورتان نیز این است که استعداد این کار را هم دارید. پس اولین گام را در جهت درست و اصولی بردارید: بازیگری را آموزش ببینید.
در حالی که برخی از افراد مشهور موفق در عالم سینما “کشف” شده اند، اکثریت قریب به اتفاق بازیگران و هنرپیشه های با استعداد، آموزش های فراوانی دیده اند تا به این درجه از مهارت رسیده اند، مانند حضور در دانشگاه ، کلاس های آموزش بازیگری ، تمرین خصوصی و …
بازیگر
هُنَرپیشه، بازیگر یا اکتور (انگلیسی: Actor) به شخصی گفته میشود که به صورت حرفهای نقشی را در یک نمایش، تئاتر، سینما و یا تلویزیون بازی میکند. هنرپیشه کسی است که نقشی را در اثری نمایشی به اجرا میگذارد.
این اصطلاح بیشتر برای آنان که در نقش بازی میکنند به کار میرود اما هرچند صداپیشهها و بازیگران نقشها در نمایشهای رادیویی هم ممکن است هنرپیشه طلقی شوند. بازیگر میتواند کار خود را در چهارچوب یک تئاتر، فیلم، مجموعه تلویزیونی یا در حین آموزش دیگر هنرپیشگان انجام دهد. بازیگران گاهاً به صداگذاری شخصیتهای کارتونی و یا صحبت کردن به جای افرادی در آگهیهای تلویزیونی هم میپردازند.
البته بازیگران امروزی گاهی در بازیهای رایانهای نیز نقشی را به اجرا میگذارند. این امر به این صورت است که توسط ثبت حرکات و صدای آنها و بازسازی آن دادههای رایانهای به دست آمده صورت میگیرد. حرفه هنرپیشگی از پیشههای بسیار کهن بشری است.
در فارسی، پیشتر بهجای معنای امروزی اصطلاح هنرپیشه واژههای «آکتور»، «بازیگر»، «آرتیست» یا «ارباب صنایع ظریفه» بهکار میرفت. در قدیم، واژه هنرپیشه معنای کلی هنرمند را دربر داشت (نمونه از ناصرخسرو: هنرپیشه آن است کز فعل نیک، سر خویش را تاج، خود برنهد)، اما فرهنگستان زبان فارسی آن را برابر با آکتور قرار داد.
برخی افراد هستند که به بازیگری یا کارگردانی علاقه فراوانی دارند به همین دلیل در کلاس های بازیگری ثبت نام میکنند و به سراغ آموزشگاه هایی می روند که جز بهترین آموزشگاه های بازیگری باشد تا بتوانند این حرفه و هنر را به خوبی آموزش ببینند.
مسئول انتخاب بازیگران
مسئولیت انتخاب بازیگران به عهده تهیهکننده و یا کارگردان اثر با مشارکت همدیگر میباشد یا از فردی میخواهند که در زیر نظر آنها، بازیگران مناسب کار را برای آنها انتخاب کند.
بازیگردان
بازیگردان کسی است که مسئولیت بازیگران را بر عهده دارد، نقش بازیگران را به آنها تفهیم میکند و با آنها تمرین میکند و سر انجام، آنان را برای بازی نهایی در جلوی دوربین آماده میکند. برخی از کارگردانها این کار را خودشان انجام میدهند، اما امروزه در فیلمسازی حرفهای، معمولاً از شخص دیگری که اشراف کامل به عرصه بازیگری دارد (و یا از بازیگران مطرح) استفاده میشود، تا این مسئولیت را به عهده بگیرند و به نوعی بازیگران را کارگردانی کنند.
بازیگران اصلی:
بازیگرانی که نقشهای مهم یک فیلم را بر عهده دارند، به ویژه نقشهای اول و دوم بازیگران اصلی آن پروژه نامیده میشوند.
بازیگران نقش جزئی:
بازیگرانی که نقش کوچکی در فیلم دارند. به این معنی که نقش آنها معمولاً با ذکر یک یا دو جمله همراه است و همین دیالوگ آن ها را از نقش سیاهی لشکر که کلمهای به زبان نمیآورد و معمولاً جزئی از جمعیت است، جدا میسازد.
سیاهیلشکر
بازیگری که برای حضور در جمع، یا حضور تصادفی در صحنهی خاص، بدون آنکه حرفی به زبان آورد، استخدام میشود. این بازیگران به صورت روزمزدی دستمزد خود را دریافت میکنند و بر خلاف بازیگران نقش جزئی، نامشان در عنوان بندی نیز ذکر نخواهد شد.
کمی عصبانیت و استرس مفید است
در ابتدای مسیر آموزش بازیگری باید انتظار چه چیزهایی را داشته باشید؟
ممکن است شما نقشی کوچک را در مجموعه تئاتر موزیکال یا تئاتر محلی پیدا کنید و یا حتی ممکن است تا کنون هیچ تجربه ای غیر از تئاتر های مدرسه نداشته اید و احساس میکنید این سرمایه گذاری برای آینده شما ریسک بالایی دارد. در هر صورت، احتمالاً عصبی خواهید شد و شاید در همان روز اول هم احساس ضعف کنید. این دقیقاً همان حس درست است!
صرف نظر از تکنیک های خاص، بازیگری در مورد دسترسی به احساسات مختلف انسان و ارتباط با دیگران بر پایه تجربه مشترک است. یک بازیگر دائماً خود را در شرایط آسیب پذیر قرار می دهد تا مخاطبان بتوانند به صورت کامل آن را درک کنند. پس به آن احساس خام خود اجازه میدان دهید و آن را با آغوش باز بپذیرید!
تمرین ها را جدی بگیرید
ممکن است که شما برای آموزش بازیگری یک کلاس خصوصی بگیرید یا کمی احساس راحتی کنید و کلاس گروهی را برای آموزش بازیگری خود انتخاب کنید. صرف نظر از انتخاب خود، شما در معرض یک دسته از تمرینات مختلف بازیگری و به اصطلاح “بازی ها” هستید. در ابتدا این تمرینات برای شما ناخوشایند خواهند بود. اما به تدریج به نحوی با این تمرین ها خو خواهید گرفت که نه تنها دیگر فقط با آنها راحت نیستید، بلکه منتظر شروع دوره و شرکت دوباره در تمرین ها میباشد.
ارتباط با صدا و بدن مهم ترین اصل بازیگری
ابزار اصلی هر بازیگر بدن او است. هر کسی که علاقه مند به انجام تمرین ها باشد، باید کنترل کاملی بر تمام چیزهایی که یک فرد به وسیله آنها ارتباط برقرار میکند من جمله صدا و بدن را داشته باشد. برای انجام درست این کار، اکثر درسها معمولاً با تمرینات فیزیکی خاصی آغاز می شود. ممکن است حتی مدت زمان زیادی را فقط صرف تنفس کنید. مانند اینکه چطور مقدار زیادی از هوا را در ریه های خود ذخیره و برای استفاده از حداکثر توان خود بهره ببرید. این به کاهش اضطراب و بهبود کیفیت صدای صحبت کردن شما نیز کمک شایانی خواهد کرد. این امر برای بازیگری، چه در سینما و چه روی صحنه تئاتر یک عنصر حیاتی به حساب می آید.
بعد از تمرینات تنفس، به احتمال زیاد با چند دقیقه تمرین کشش روبه رو میشوید تا ماهیچه هایتان را شل و آماده کار کنید. از آنجا که تقریبا در تمامی نمایش ها، اعم از موزیکال ها، فیلم ها و سریال های تلویزیونی نیاز به حرکت دارید(مگر اینکه شما فقط نقش یک جسد در یک قسمت از یک سریال تلویزیونی را بازی کنید)، باید خوب بدانید که بدن چگونه کار می کند. هدف از این کار این است که در جریان آموزش بازیگری هر تنشی را که در بدنتان ممکن است وجود داشته باشد، از بین ببرید. انجام این تمرین برای شما این امکان را فراهم میکند تا به راحتی در زمانی که قرار است روی صحنه اجرایی داشته باشید، احساس راحتی داشته باشید. در نتیجه میتوانید درست به ایفای نقش خود بپردازید.
آماده برای اجرای صحنه های سخت
بعد از تمرین بدن، وارد تمرین های نهایی آماده سازی و کار بداهه گویی خواهید شد. تمرین های بازیگری در تئاتر از جمله آن تمرین هایی میباشد که برای حفظ تمرکز و توجه بازیگران ترجیحاً در یک محیط گروهی برگذار میشود. این فعالیت ها با وجود اینکه عنصر اساسی آموزش بازیگری هستند، ممکن است در ابتدا حرکات غیر معمول و فریادهایی بی هدف برای شما به نظر رسند اما در طول اجرای آنها مهارتهای اجرایی اولیه مانند “زندگی در لحظه” و “نگه داشتن تماس چشمی با بازیگر رو به رو “ را به خوبی آموزش خواهید دید.
در نهایت، با گذراندن دوره های بازیگری بیشتری که در آن حضور دارید، پیشرفت نیز خواهید کرد. شما به مرور در تک پلان ها، صحنه های کوتاه و شاید حتی برای اجرای کامل نیز انتخاب شوید و در همین اجراها است که باید تلاش کنید تا تجربه خود را برای رسیدن به بازی های جدی و حرفه ای بالا برید. فراموش نکنید که بهترین معلم تجربیات دنیای واقعی است. آموزش بازیگری زمانی هدفمند است که تجربی نیز باشند تا به شما کمک کند تا آنچه را که لازم دارید از این تجربیات به دست بیاورید.
فراخوان های استخدام بازیگری
به فراخوان های استخدام بازیگر دقت کنید. کارگردانان مختلفی برای خلق فیلم هایشان، فرخوان هایی (Casting Calls) برای استخدام بازیگر می دهند. شما پس از گذرندان دوره های آموزش بازیگری آماده اید تا تست بازیگری دهید و خودتان را برای ایفای نقش هایی کوچک در فیلم ها محک بزنید. قطعاً میدانید که در شروع کار باید با نقش های کوچک آغاز کنید. فراخوان های مختلف استخدام بازیگر و تست بازیگری را می توانید در مجلات سینمایی و یا با جستجو در اینترنت بیابید. تنها باید پیگیر باشید.
درآمد بازیگران
متاسفانه درآمد بازیگران در ایران به هیچ وجه شفافیت مالی ندارد و در آثار و تولیدات سینمایی اطلاعات مالی اعلام نمیشود. ولی یک اصل کلی این است که بنا به تلاش و پشتکار بازیگران نمیتوان انتظار داشت که تمامی بازیگران دستمزدهایی به یک اندازه و همسطح دریافت کنند. بنا به این دلیل که بازیگران به عنوان ویترین سینمای ایران هستند همچنان نقش بازیگر خوب و جذاب نیز پررنگتر خواهد بود. از طرفی معیارهای تجربه، توانمندی بازیگر و محبوبیت، سختی و دشواری نقش، از مواردی است که بر روی دستمزد بازیگر میتواند تاثیر مستقیمی بگذارد.
مشکلات بازیگران
بازیگری نیز مانند دیگر مشاغل خالی از مشکل نیست و بازیگران با انواع مختلی از مشکلات دست به گریبان هستند. در زیر چند عنوان از مشکلات بازیگران را مطرح میکنیم.
- امنیت شغلی پایین (بسیاری از هنرمندان در کنار بازیگری به حرفه دیگری مشغول هستند)
- رقابت بالای بازیگران
- وجود برخی روابط در بسیاری از انتخاب نقشها (برخی افراد بنا به واسطه مسائل مالی وارد این حوزه میشوند و یا با معرفی آشنایان و تکیه بر رابطه پا به عرصه بازیگری میگذارند. در حالی که هیچ دوره آموزش بازیگری هم دیده اند. به قول هنرمند بازیگری بزرگی: کسی که با پول وارد این حوزه شده است اصالت لازم برای بازیگری را نداشته و بقای خود را نمیتواند تضمین کند).
نویسنده: کمال حسینی
منبع: آسمان هفتم